Tips voor een geslaagde fotoshoot met je hond

Door rekening te houden met enkele simpele richtlijnen ben je zeker van een geslaagde fotoshoot waar jij en je hond plezier aan beleven.

Oefenen

Kent je hond commando’s of trukjes, dan kan je voor de fotosessie nog wat oefenen. Het is zeker niet vereist dat je hond kan zitten of liggen op commando, maar het helpt natuurlijk wel. De belangrijkste commando’s zijn zit, lig en blijf, maar trukjes zoals rolllen of andere zaken die je aangeleerd hebt, kan je nog eens opfrissen.

Honden mogen honden blijven en we maken natuurlijk niet alleen foto’s waarbij je viervoeter zit. We zoeken altijd naar wat variatie in de opnamen, zeker op locatie.

trucjes oefenen voor fotoshoot huisdier
hond uitlaten voor een fotoshoot

Uitlaten

Vlak voor een fotoshoot in de studio raden we aan om je hond uit te laten. Zo zal je viervoeter al wat energie kwijt zijn relaxter zijn in de nieuwe omgeving. Voor rassen die veel beweging nodig hebben is dit een must. Natuurlijk ook niet overdrijven. Er mag altijd nog wat leven in je hond zitten en we willen ook niet dat je aankomt met een uitgeputte hijgende hond. Heb je een hond die eerder schuw of timide is, dan nemen we eerst rustig de tijd om je hond te laten wennen. We drinken dan eerst iets en bespreken ondertussen wat je huisdier kan en wat je verwacht van de fotoshoot en wat je met de foto’s wil doen. Ik geef je hond ondertussen positieve bevestiging wanneer hij komt snuffelen en zo gewoon aan mij raakt.

Leiband

Kies je voor hondenfotografie op locatie en kan je hond niet zonder leiband op de foto omdat hij zou weglopen of omdat hij agressief kan reageren op onbekende situaties/mensen/geluiden, dan is dat geen probleem. We vragen wel om je favoriete halsband wat op te poetsen indien nodig of om voor de gelegenheid een nieuwe halsband aan te schaffen die qua kleur goed past bij je hond. De veiligheid van je hond en van omstaanders is in elk geval onze eerste prioriteit bij buitenopnamen, daarom wordt er nog vaak gewerkt met leibanden. Op vele locaties is dit ook verplicht. Wil je echter geen leiband op de foto, dan is dat geen probleem. Bij elke geselecteerde foto zullen we de leiband tijdens de postproductie wegwerken in Photoshop. We hebben zelf ook enkele dunne lijnen bij waarmee je je hond aan de lijn kan houden en we fotograferen op zo’n wijze dat de lijnen makkelijker weg te werken zijn.

Hondenpenningen zien we liever niet op alle foto’s, gezien die sterk de aandacht trekken in het beeld. Best dus niet aandoen, maar enkele foto’s met de penning kan natuurlijk wel. Vergeet niet de hondenpenning na de fotoshoot bij je hond terug aan te doen.

leiband hond weg retoucheren
hond belonen met snoepjes tijdens fotoshoot
hond stimuleren tijdens fotoshoot met speeltje

Stimulans

Goed gedrag moet je bij een hond belonen, dan krijg je vrijwel alles gedaan. Ook bij hondenfotografie is dit belangrijk en daarom belonen we met snoepjes en speeltjes.

In het begin van een fotosessie mag je je hond zelf belonen als hij bijvoorbeeld nerveus is. Ik zal je viervoeter ook af en toe op iets lekkers trakteren om vertrouwen te kweken. Het is echter niet de bedoeling om je hond vol te proppen met snoepjes, daarom werken we met kleine porties en op het juiste moment toegepast. Bij een fotosessie op een avond raden we aan om even te wachten met je hond zijn avondmaal te geven, zodat hij nog bereid is om te werken voor een snoepje als dat hem stimuleert.

We hebben zelf snoepjes, maar als je hond kieskeurig is of een allergie heeft, dan mag je zeker je eigen snoepjes meenemen. Let er wel op dat deze niet te vettig of te kruimelig zijn als we werken in de fotostudio. Enerzijds omdat we niet willen dat je hond enkel bezig is met het oplikken van kruimels ipv dat wij mooie foto’s kunnen maken, anderzijds is er veel meer opkuiswerk aan de foto’s. Breng je eigen snoepjes mee, zie dat ze niet te groot zijn, zodat je hond niet meteen vol zit.

Andere honden reageren dan weer beter op geluid en op speeltjes. Het is altijd goed om zelf wat speeltjes mee te nemen waarvan je weet dat je hond er gek op is. Zelf hebben we uiteraard ook keuze uit verschillende speeltjes die je hond misschien nog niet kent en daardoor ook geïnteresseerd geraakt. Belangrijk is dat we niet meteen de leukste speeltje bovenhalen, anders gaat de interesse al vrij snel weggaan en dan werken ze niet meer op het moment dat we ze nodig hebben, wanneer de foto gemaakt moet worden.

Laat het werken met geluidjes over aan de fotograaf. De bedoeling van de geluiden is dat de hond naar de camera kijkt. Als iemand anders in de ruimte geluiden begint te maken, dan gaat de aandacht van je hond naar de verkeerde kant en dat is niet de bedoeling. Geluiden werken ook best als ze onverwacht komen. Dus we gaan ook niet heel de tijd aan een stuk het geluid maken, anders ebt het effect ook hier weg.

Naast geluiden van speeltjes reageert je hond wellicht ook op bepaalde woorden of uitspraken. Bijvoorbeeld “gaan we wandelen?”, “Waar is …?”. Meestal reageren honden met een gekanteld hoofd en vragende blik of juist met gespitste oren op zo’n type uitspraken. Ook hier is het weer de boodschap dat we de juiste termen spaarzaam gebruiken en dat de fotograaf de zinnen zegt of als dit niet werkt dat jij als baasje ze zegt, maar heel dicht bij de fotograaf / camera zodat de blik in de juiste richting gaat.

Onthou ook dat wat ik als fotograaf door de camera zie een ander beeld is dat wat jij ziet! Wat jij denkt dat een schattige foto zou zijn, zal het enkel zijn als je hond in de richting van de camera kijkt zodat er direct oogcontact is.

Relax

Dieren letten sterk op onze emoties, gedrag en houdingen. Als je zelf kalm en relaxed bent tijdens de fotosessie, zal je hond ook beter meewerken. Wordt zeker niet kwaad of gefrustreerd als je hond niet meteen wil meewerken, dat is normaal. Verwacht niet dat je hond bijvoorbeeld 2 uur aan een stuk netjes voor de camera zal poseren. We hebben voldoende tijd en lassen regelmatig een pauze in om zo je hond te laten relaxen zodat hij niet gestresseerd voor de camera verschijnt. Roepen tegen je huisdier of hem geforceerd op zijn plaats zetten werkt dus averechts. Als je hond even wil rondlopen en snuffelen, dan laten we dat gebeuren. In het onverwachte ligt vaak een foto-opportuniteit en dit kan geweldige beelden geven. We vinden het belangrijk dat jij en je hond op het einde van de dag een prettige nieuwe ervaring hebben gehad en dat we je later tijdens de viewing sessie kunnen verrassen met geweldige beelden van je dikke vriend. Als het trouwens echt niet lukt met je huisdier in de studio, dan kunnen we de afspraak nog verplaatsen naar een andere datum waarbij we foto’s kunnen nemen op locatie of bij je thuis.